flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаття нашого помічника судді Ростислава Садового «Забезпечення верховенства права під час зміни організаційної структури чи реорганізації державного органу».

21 грудня 2020, 09:06

   Йдеться  про порядок звільнення державного службовця за ініціативою суб'єкта призначення у випадку зміни структури або штатного розпису державного органу без скорочення чисельності або штату державних службовців, чи у ході реорганізації державного органу.

Вирішення даної проблеми зміцнить такі стрижневі елементи верховенства права як правова визначеність, заборона свавілля та поважання людських прав.

   «На початку 2020 року парламент суттєво спростив процедуру звільнення державних службовців. Таке спрощення мало на меті серйозне розширення повноважень керівника державного органу під час вирішення кадрових питань і подальшої долі підлеглих працівників.

   Дехто з 182683 працюючих державних службовців за це досі не знає. А якщо ви не належите до їх числа, то вам взагалі може здатись, що це вас не стосується.

  Однак коли ви витрачаєте купу часу аби оформити свідоцтво про смерть; чи псуєте нерви в черзі на кордоні; або ж очікуєте на погодження документації в райдержадміністрації – майте на увазі, що це може бути пов’язано з відсутністю працівників, які мали б вас обслуговувати. І справа не у їхніх відпустках, кавуванні чи коронавірусі. Просто Микиті Старостенку, керівнику державного органу, вони не сподобалися і він їх свавільно звільнив у ході чергової реорганізації чи звичайної зміни структури установи. Тому у цій історії ваші клопоти як цукерки Раффаелло – нехай весь світ почекає.

  У той же час, працівниця загсу Одарка, митник Семен і чиновник Марко зараз у пошуках правди оббивають пороги адвокатів та судів. І через звільнення з роботи вони отримують матеріальну допомогу по безробіттю у центрі зайнятості. А потім, якщо пощастить, за кілька років відсудять втрачений середній заробіток, моральну шкоду і витрати на судові збори та послуги адвокатів. І в кінцевому результаті за примхи й сваволю Микити Старостенка заплатимо ми з вами, тому що держбюджет наповнюється саме з наших щирих кишень. Тобто, говорячи мовою неокласика, у цій бюрократичній драмі кожен з нас – це державний службовець.

  Поки будується «країна інших можливостей, де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри», пропоную перестрахуватися і звернути увагу на нову процедуру вивільнення державних службовців через призму її відповідності приписам і цінностям Конституції України. Оскільки вирішення проблеми певною мірою залежать від діяльності Національного агентства з питань державної служби,   НАДС слід звернути увагу на порушене питання.»

 Що і чому не так та що треба зробити, щоб виправити ситуацію, читайте у статті за посиланням на ЮРЛІГА. Повний текст публікації за посиланням

https://jurliga.ligazakon.net/.../200341_zabezpechennya...