flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив честь і гідність школярки у справі проти вчительки

12 березня 2021, 11:20

    24 лютого Червоноградський суд ухвалив рішення, яким зобов’язав ВЧИТЕЛЯ і ШКОЛУ спростувати недостовірну інформацію про ученицю та стягнув із вчителя 3000 грн. моральної шкоди.

Судом було встановлено, що у 2018 році вчителька червоноградської школи звинуватила старшокласницю у виправленні у класному журналі своєї оцінки «2» на «н» за 22 березня. Про це вона також повідомила класному керівнику та бабусі дівчинки, яка працює у цій же школі.

    Школярка заперечила, що виправляла оцінку у журналі і наступного дня показала вчительці довідку про те, що 22 березня вона була на тренувальних зборах у Львові.

    Вчителька заявила, що довідка підроблена для приховання виправлення оцінки і наполягла на тому, що 10-класниця була присутня на її уроці 22 березня і отримала в той день оцінку «2».

    Школярка болісно сприйняла такі звинувачення, розплакалась і звернулась у медпункт за заспокійливим.

    Батько дівчинки звернувся до суду, оскільки вважав, що вчителька поширила про його доньку неправдиву інформацію, чим принизила її честі і гідність та завдала їй моральні страждання.

    В суді факт про те, що учениця була присутня на уроці та отримала оцінку «2» з проставленням такої оцінки у класному журналі жодним доказом НЕ підтвердився. Висновок експерта навпаки засвідчив, що «двійка» у класному журналі взагалі не проставлялася, лише відмітки «н».

    Вчителька у суді заперечувала версію позивачів. Наполягала на тому, що школярка була присутньою на уроці 22 березня і отримала «двійку», бо не підготувалась до уроку.

    Проте директор школи визнав, що дівчинки у той день на уроці не було. Зазначив, що службова перевірка у школі не підтвердила виправлення оцінки в шкільному журналі.

    Також судом були допитані інші вчителі школи та родичі школярки.

    Суддею Жураковським А.І. ухвалено рішення, згідно із яким школа має спростувати перед педагогічним колективом інформацію про уже колишню ученицю, яку поширила вчителька з біології про виправлення оцінки і фальсифікацію довідки.

    Позивачі також просили стягнути моральну шкоду: з вчительки - 30 тис. грн та 70 тис. грн. зі школи. Суд задовольнив цю вимогу частково, стягнувши з вчительки в користь учениці 3000 грн. моральної компенсації.

    Рішення суду не набрало законної сили і може бути оскаржене впродовж 30 днів.

   З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням

https://reyestr.court.gov.ua/Review/95354722

За повідомленням прес-служби суду