flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Програма відновлення для неповнолітніх

13 жовтня 2021, 10:40

Це дієвий механізм, завдяки якому 200 дітей змогли успішно пройти заходи ресоціалізації, уникнути судимості, позбавлення волі та стигматизації.

12 жовтня  у місті Києві відбулась конференція, на якій UNICEF Ukraine спільно з партнерами презентували результати реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Червоноградський суд також має позитивний досвід розгляду кримінальних проваджень із застосуванням даної Програми.

Представниця суду   Уляна Терех  презентувала на заході успішні кейси суду та побувала у ролі модератора групи, яка працювала над проблематикою розгляду у судовому засіданні справ, з участю неповнолітніх, які пройшли таку Програму.

Цей проект допомагає врятувати майбутнє дітей, які вперше підозрюються у скоєнні кримінального проступку чи нетяжкого злочину.

Команда у складі прокурорів, медіаторів, психологів та інших спеціалістів допомагає дітям примиритися із потерпілими, відшкодувати збитки та надає допомогу, аби попередити повторні правопорушення.

А завдання суду максимально сприяти цьому процесу та можливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.

На конференції зібрались представники з різних сфер, які залучені в процес правосуддя для дітей: судді, прокурори, адвокати, медіатори, психологи, науковці та представники громадських організацій для обговорення досягнень та шляхів розвитку Програми на всій території України.

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» запроваджений  спільним наказом Генерального прокурора України та Міністерства юстиції України  від 21.01.2019 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0087-19#Text).

Партнерами проекту є також Координаційний центр з надання правової допомоги, Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Переглянути запис конференції - https://bit.ly/3v4ktIa