flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд судом клопотань про призначення судово-медичної експертизи.

19 березня 2018, 12:55

     З 15 березня 2018 року вступили в дію зміни до Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до яких експертизи в межах кримінальних проваджень, у тому числі судово-медичні,  будуть призначатися  не слідчим, а  слідчим суддею (ст.242 КПК України).

 

Це нововведення змінило лише суб’єкта призначення експертизи, а не підстави для її проведення.

 

     Зокрема, якщо  при виявленні трупа  у слідчого  є  об’єктивні підстави вважати, що людина  померла не природною смертю, він вносить відомості про даний факт у Єдиний реєстр   досудових розслідувань і після цього  невідкладно звертається з письмовим клопотанням до слідчого судді  про призначення судово-медичної експертизи для визначення причин смерті (раніше сам слідчий виносив постанову про призначення експертизи). 

 

    Слідчий суддя розглядає клопотання слідчого про призначення експертизи  за правилами, визначеними у ст.244 КПК України та виносить відповідну ухвалу.  Згідно із  частиною 3 цієї норми  таке клопотання розглядається не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. 

 

Однак, судді будуть вживати усіх можливих заходів для їх розгляду  невідкладно  і без жодних зволікань.

 

     Висновок експерта виготовляється на підставі даної ухвали слідчого судді у місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину на підставі письмового дозволу прокурора (як і раніше).

 

    У випадку ненасильницької (природної) смерті людини експертиза не призначається і дані зміни не впливають на процедуру видачі дозволу на  поховання тіла.